V procese s Mikulášom Č. a spol. konfrontujú výpovede svedkov

18.10.2006 Prešov

Prešov 18. októbra (TASR) - Konfrontácia výpovedí kľúčového svedka Alexandra H. v procese s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a spol. a svedka Ladislava ...
Prešov 18. októbra (TASR) - Konfrontácia výpovedí kľúčového svedka Alexandra H. v procese s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a spol. a svedka Ladislava S. , prebieha dnes dopoludnia pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove.

Ide o šestnásty pojednávací deň. Proces sa začal 16. mája a doteraz sa uskutočnili štyri jeho kolá.
Vypočutie oboch svedčiacich Košičanov navrhla zástupkyňa žalobcu Krajskej prokuratúry v Trenčíne potom, čo 11. októbra Alexander H. , známy v podsvetí ako Šani, vo svojej obšírnej výpovedi tvrdil, že ho na takú výpoveď v prípravnom konaní naviedli viacerí ľudia. Boli nimi Ladislav S. a traja muži, ktorých totožnosť mu nie je známa. Povedal, že na žalovaných skutkoch - vraždách osôb z kriminálneho prostredia Jána Kromku, brata na doživotie odsúdeného nájomného vraha Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, a Petra Klešča v septembri a v októbri 1997 v Košiciach sa nezúčastnil. O oboch len počul od - dnes už nebohých - ich spolupáchateľov Roberta Holuba a Karola Kolárika. Práve nejasnosť týchto tvrdení a záhadnú účasť Ladislava S. a \"jeho ľudí\" na presviedčaní Šaniho, aby v prípravnom konaní vypovedal tak, že on bol jedným z účastníkov kriminálnych činov, má dnešná konfrontácia objasniť.
V pôvodnej obžalobe trenčianskej prokuratúry vystupoval Šani ako jeden z piatich obžalovaných. Keďže však začal v prípravnom procese spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, bola jeho trestná vec vylúčená na samostatné konanie o dohode o vine a treste a stal sa v procese svedkom proti Mikulášovi Č.
Popoludní sú na programe výsluchy štyroch policajných vyšetrovateľov. Ide takisto o procesný návrh žalobkyne, aby súdu povedali, či bol na nich vyvíjaný nátlak ako majú vyšetrovanie viesť.
Ak súd uzná Mikuláša Č. vinným, hrozí mu výnimočný trest - doživotie.
Aj dnes platia v budove OS na Grešovej ulici prísne bezpečnostné opatrenia.
 

Vyberte región

mark